A csontritkulás fogalma

Az osteoporosis a csontváz generalizált, progresszív megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyása, a microarchitectura károsodása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet. Az osteoporosisos csont eltörésének kockázata már kis erőbehatás esetén is fokozott.

térköz

Sok esetben fáradtságnak tulajdonítják. Állandó panaszokat csak a később okoz, így szinte észrevétlen alakul ki a már maradandó elváltozás. Néma kórnak is hívják emiatt. A későbbi időszakban a vezető tünet a fájdalom. Jellegzetes egyrészt a hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet az éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következménye. Így RTG felvételen sem lehet látni!
Elolvasom a teljes leírást!

térköz

Hazánkban 50 éves kor felett mintegy 600 000 nő és 300 000 férfi szenved csontritkulásban. E kórképek következménye, a csonttörések. Magyarországon évente körülbelül 30 000 csigolyatörést és legalább 50 000 egyéb, típusos osteoporosisos csonttörést jelentenek, utóbbiban az 50 éves és idősebb korosztályban 12-13000 csípőtáji, 37 000 csuklótáji és 12 000 felkartörés történik évente.
Elolvasom a teljes leírást!

térköz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a csontritkulás a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma. A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma ( 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi ). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.
Elolvasom a teljes leírást!

térköz

Fontos tudni! Ha csökkent csonttömeget észlelünk, az nem egyenlő a csontritkulással, mert ennek más oka is lehetséges. Nagyon fontos tehát a diagnosztikus protokoll betartása! Az esetek mindig egyediek és úgy is kell diagnózist felállítani és a terápiát elindítani! A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma ( 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi ). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.
Elolvasom a teljes leírást!

térköz

A tanácsok némelyike pénzbe sem kerül. Csak AKARAT! A csontritkulás legsúlyosabb szövődménye amitől mindenki fél a törés. A legfontosabb: idejében elhinni, hogy megelőzhető a baj és tudni, hogyha megtörtént akkor is lehet javítani az állapoton, hogy a következő már ne következzen be! A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma ( 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi ). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.
Elolvasom a teljes leírást!

térköz

Sok más egészséges étel több kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej? Ha önnek is problémát okoznak a tejes ételek, ideje váltani, és kipróbálni a következő élelmiszereket. Egy pohár tej (250 ml) körülbelül 300 mg kalciumot tartalmaz – Forrás: shutterstock.com Egy deci tej 120 mg kalciumot tartalmaz. Nézzük, mely élelmiszerek tudják megverni! A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma ( 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi ). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.
Elolvasom a teljes leírást!