Fontos tudni!
Ha csökkent csonttömeget észlelünk, az nem egyenlő a csontritkulással, mert ennek más oka is lehetséges. Nagyon fontos tehát a diagnosztikus protokoll betartása! Az esetek mindig egyediek és úgy is kell diagnózist felállítani és a terápiát elindítani!

1. Betegvizsgálat: a panaszok meghallgatásából és a fájdalmas terület megvizsgálásából áll.

2. Labor vizsgálat: megtudjuk belőle a csontokra,- D vitamin háztatásra vonatkozó értékeket, de felhívja a figyelmünket más betegségre is! Alkalmas még egy kezelés hatékonyságának mérésére is.

3. Hagyományos röntgen (RTG) vizsgálat: megmutatja, hogy van-e, vagy volt-e csonttörése. Ez különösen fontos a gerinc esetén, hiszen itt jelentkezhet először – némán – a csonttörés, vagyis a csigolya kompresszió, mindenfajta nagyobb baleset nélkül. Ha egy RTG felvételen csontritkulás látszik, ez már legalább 30-40%.-on csonttömeg vesztést jelent.

4. Csontsűrűségmérés (DEXA vizsgálat): A csontdenzitométerek az ásványi anyag csökkenést mérnek, annak nagyságát számokban adják meg. A súlyosság fokától függően lehet kezelést indítani. A leleten a következő kontroll ideje is rajta van, erre fontos odafigyelni, mert a kezelőorvos ez alapján tud kezelés indítani, leállítani vagy gyógyszert váltani.