Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a csontritkulás a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma.

A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja.
Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma ( 2/3-uk nő, 1/3-uk férfi ). Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.

Az ötven éves nők 40 %-a, a férfiak 13 %-a számolhat azzal, hogy élete hátralevő részében valamilyen csontritkulás talaján bekövetkező csonttörése lesz A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) adatai szerint Európában félpercenként bekövetkezik egy csontritkulásos eredetű törés.

A leggyakrabban előforduló osteoporotikus törések a csigolyatest törések ( az összes diagnosztizált eset 46 %-át teszik ki)
Az első csigolyatest törés után 5-12 szeresére nő az újabb csigolyatest törések kockázata és 2-szeresére nő a csípőtáji törés rizikója.
Egy 60-64 éves nő várható élettartama 2 évvel rövidebb, ha már átesett csigolyatörésen. Noha ismerjük a csontritkulás jelentőségét, a kezelt betegek száma mégis ennek töredékét teszi ki.

A legtöbb országban a kezeltek aránya csak az érintettek 10 %-át teszi ki.

Szerző: Dr. Somogyi Péter, Forrás: [ www.osteoporosis.hu ]